* de toate

Cafeaua este viata si viata e cafea

E dimineata. Prea dimineata. Nu si pentru pisica. Si nici pentru telefon. Problema e ca pisica n-are buton de snooze. Miauna, se freaca de fata mea, din astea. Ii e foame. O imping. Se intoarce. O imping iar. Schimba tactica, ma musca de picioare. Ma ridic, ii dau de mancare si apoi ma uit la ea cum se baga la somn linistita. Si eu ma duc sa-mi vad de treaba ca e zi de munca azi, nu-i weekend.

Si ma duc sa caut elixirul diminetilor. Stii tu, chestia aia care-ti aranjeaza trasaturile, de poti sa pozezi inainte si dupa pentru orice reclama. Si noi toti o cunoastem sub numele de cafea, darul Africii pentru omenire. Sau cea care te transforma din stanga (in canicula), in dreapta.

Cafea, mai mult decat energie

Pentru mine cafeaua nu este doar o bautura sau doar un obicei. Ci deja a inceput sa insemne mai mult pentru mine si iti explic de ce.

De la inceputul anului, lucrez de acasa. Cand lucrezi de acasa, ai avantaje si dezavantaje, normal. Cum locuiesc la bloc si n-am o casa cu o camera de lucru, lucrez in camera in care si dorm. Ca atare, am invatat de-a lungul timpului some tips&tricks ca sa-mi schimb starea, creierul sa inteleaga ca am inceput treaba.

Si ziua mea incepe cam asa:

– am grija sa-mi fac patul in fiecare zi. De ce? Pentru ca iti incepi deja ziua cu satisfactia ca ai facut un lucru, chiar daca este ceva  minor. Apoi, creierul intelege ca s-a terminat odihna, incepem treaba.

– ma schimb. Lucrez de acasa dar am grija sa nu lucrez in hainele cu care dorm si invers. Ok, nu ma imbrac ca de birou dar imi schimb hainele. Din acelasi motiv..

-lucrez doar la birou din motivele de mai sus. NU ma plimb cu laptopul prin pat, pe jos, prin bucatarie etc.

-respir. De cateva saptamani, am o aplicatie si practic un tip de respiratie 4-7-8 – sa zicem ca e o foarte scurta forma de meditatie.

Si gata, incepem treaba, nu? Nop.

De circa doua saptamani, am mai introdus un element foarte important in programul meu si anume cafeaua. Ok, cafea beam si pana acum dar s-a schimbat programul si modul cum o beau.

Asta pentru ca am primit doua cutii de cafea proaspat prajita, Etolia. Ce nu stiam eu, era ca acestea erau boabe (desi in portofoliul celor de la Kfea.ro, exista desigur si cafea macinata). Si primul gand a fost ok, cum s-o macin. M-am gandit sa folosesc blenderul pana mi-am amintit ca am o rasnita de cafea in casa. Da, da, o rasnita adevarata, una din aia care e deodata cu mine si daca ai mai putin de 25 de ani, sigur e mai mare ca tine. Ca sa-ti dai seama cat de veche e, iti spun doar atat. Ca s-o bag in priza, am avut nevoie de un soi de adaptor, pentru ca stecherul ei nu are acele santuri si nu intra in orice priza.

Spre marea mea surprindere, functioneaza. Si imi place foarte mult s-o folosesc zilnic. Pentru ca mie imi place cafeaua la ibric, nu folosesc vreun aparat pentru asta. Mai ales ca am un ibric frumos din cupru, turcesc, care ii da cafelei un alt gust.

Diferenta de pana acum este insa ca acest ritual imi da o stare de bine si efectiv imi face placere. Rasnitul, batutul usor in capacul rasnitei, apoi pregatirea cafelei in sine, pentru mine este un soi de ritualul ceaiului japonez.

De asta am zis ca a devenit mai mult decat o bautura pentru mine. Pentru ca prin rasnirea pe loc – ceea ce ii da cafelei un alt gust, cel putin in viziunea mea – pregatirea in sine capata un alt sens. E o forma de meditatie daca vrei, ia-o asa.

Insa clar, pentru mine asta este o experienta care efectiv mi-a schimbat viata. Am de gand sa pastrez ritualul asta pe termen lung si sa cumpar doar cafea boabe. Pentru ca pe langa gustul diferit al unei cafele de specialitate, este mult mai satisfacator pentru mine tot procesul.

Asta pe langa beneficiile cafelei in sine. Cum ar fi faptul ca iti da energie, pentru ca stimuleaza adrenalina, contine vitamine, magneziu si potasiu, scade riscurilor unor boli mentale (cum ar fi Parkinson), iti protejeaza ficatul, te ajuta si in lupta contra depresiei, reduce riscul unui atac de cord si contine si antioxidanti.

Si am devenit fan si al cafelei Indonesia Java Blawan, o cafea proaspat prajita. Pentru mine are gustul perfect, are un gust aromat, are flava. Si imi place ca nu e nici foarte tare, este perfecta pentru gusturile mele si pentru ce am eu nevoie. Asta pentru ca de o luna am reinceput intermitent fasting-ul, sunt in program de 16-8 (pentru cine nu stie,16 h consum doar apa, in restul timpului mananc/ beau). E, cand te tii de fasting, ai voie sa trisezi un pic in sensul in care ai voie cafea de exemplu dar sa fie black, fara zahar, miere, indulcitori etc. Si cafeaua e potrivita pentru asta, pentru ca este unul din produsele care te ajuta sa arzi grasimea, prin natura ei.

Iar eu cafeaua o beau pentru savoare, pentru gust, pentru aroma, nu vreau sa fie prea tare, in sensul de prea concentrata.

Apoi imi iau frumos cescuta de cafea, ma asez la birou si ii dau drumul la treaba. Cum am multe task-uri, obisnuiesc sa folosesc o agenda/ un carnetel pentru a-mi nota de seara ce am de facut a doua zi. Sunt multe lucruri, apar lucruri noi, e greu sa le tin minte.

Aaaa si inca ceva. Imi face placere foarte mare sa  folosesc rasnita aia dimineata. Asa pot contracara asaltul vecinului de deasupra – care are o placere sa tranteasca chestii prin bucatarie. Si muzica vecinului de dedesubt. Imi pare rau pentru vecinii din lateral dar ce sa zic, in fiecare razboi mai exista si victime colaterale.

Tu, ce obiceiuri ai zi de zi?


Articol scris cu drag pentru SuperBlog 2021.

Un gând despre „Cafeaua este viata si viata e cafea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s