De ce nu avem?

Recenzie „Mosul Gheorghe Lazar” de Arhimandrit Ioanichie Balan

Mosul Gheorghe Lazar - Arhimandrit Ioanichie Balan

Voiam sa compar cartea de fata cu povestea lui Danila Prepeleac mi se pare insa ca ar fi jignitor si s-ar putea sa nu se inteleaga asa ca renunt. Doar ca Mosul Gheorghe Lazar  imi aminteste cumva de mai sus-mentionatul. Sa fie clar insa ca nu din punct de vedere al nazbatiilor si prostii.

Gheorghe Lazar a fost un locuitor al satului Surgui, undeva prin Sibiu. De foarte mic a simtit o chemare foarte mare catre Dumnezeu. Toata ziua, pe unde umbla avea la el Psaltirea pe care o stia totusi pe de rost si din care recita mergand.

Desi era insurat si avea copii, cu acordul sotiei Gheorghe Lazar isi urmeaza calea si pleaca. Ajunge la Ierusalim unde cauta pustnicii si calugarii care sa-l ajute sa se eleveze spiritual. La indemnul unuia dintre ei, sta 40 de zile in desert unde posteste si se roaga si face fata cu brio ispitelor diavolului. Din cauza acestuia insa isi ia angajamentul ca toata viata sa mearga descult si cu capul descoperit, zis si facut.

Se intoarce apoi in tara dupa ce cutreiera Palestina si viziteaza manastirile, nu-si reia insa viata de mirean. Incepe si bate tara in lung si in lat, umbla pe la manastiri, pe la biserici, ajuta si influenteaza oamenii.

Credinta s-a l-a elevat si l-a ajutat tot timpul, el se ruga si ziua si noaptea, dormea cam doua-trei ore pe noapte si atat. Datorita evlaviei si ravnei sale, capatase daruri minunate din partea lui Dumnezeu pe care le folosea ca sa sa-i ajute pe toti.

Sunt diverse intamplari cu el ce pot fi considerate minuni de la anticiparea sau mai bine zis previziunile facute de el pana la intamplari amuzante.

Se povesteste ca la un moment dat, a oprit un tren intr-o gara deoarece controlorul il daduse jos. Mos Gheorghe nu avea bilet, controlorul era nou si l-a dat jos din tren. Trenul n-a mai pornit insa neam de acolo pana nu a dat el ok-ul.

Este cu siguranta o carte interesanta, o carte daca vreti, de dezvoltare personala.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s